Aplicatiile economice traditionale necesita foarte multe conditii, ceea ce le face mult prea greu de gestionat si mult prea scumpe pentru companiile mici. Ele au nevoie pentru a functiona de servere, spatii pentru ele, retele, latime de banda, capacitati de stocare, etc. si mai e nevoie si de o echipa de experti pentru a le instala si configura.

Cu “cloud computing”, gestionarea unei afaceri devine mult mai usoara. In loc de a va administra singur reteaua de calculatoare si servere pe care sunt instalate aplicatiile, apelati la un centru de date unde aceste aplicatii sunt stocate. Cand utilizati o aplicatie “din nori”, nu faceti decat sa va logati la ea si sa o folositi. Beneficiati din prima de serviciul final, fara a interprinde multe alte actiuni pentru a ajunge la finalitatea dorita. Aceasta e puterea cloud computingului.
Solutiile cloud va scutesc de cheltuieli pentru servere, licente software, hosting, colocare, mentenanta sau personal tehnic ultraspecializat. Costa mai putin deoarece nu utilizeaza atatea resurse pentru a functiona. si se pare ca sunt mult mai scalabile si mult mai de incredere decat majoritatea aplicatiilor. in plus, aplicatiile din “nori” beneficiaza de upgradare automata, asa ca aplicatia va fi sigura, performanta si va avea functionalitati noi fara nici un efort din partea dvs.
Secretul este tehnologia care duce la existenta de aplicatii ce pot fi accesate “din nori”. E vorba de aplicatii care ruleaza integral prin Internet si care au un grad mare de interactivitate cu utilizatorul (Rich Internet Applications). Datorita cloud computingului, chiar si firmele mici sau medii care nu isi permiteau o investitie in infrastructura IT sau intr-un software costisitor, pot avea parte de cele mai importante tehnologii din lume, la fel ca si companiile multinationale, dar acum la costuri infime.

Cand aplicatia dvs. ruleaza din “nori”, nu e nevoie sa achizitionati nimic. Totul este inclus in costul unui abonament lunar, care include absolut tot ce e nevoie pentru functionarea ei.
Extinderea conceptului de cloud computing a dus si la extinderea unui alt fenomen: cel de SaaS (Software as a Service). Asta inseamna ca zilele “licentei” , asa cum le stim noi, sunt pe sfarsite. si ca a livra functionalitatile unei aplicatii prin browser catorva mii de utilizatori va fi privit ca si un serviciu efectuat in baza unui abonament lunar. Pentru client, aceasta inseamna lipsa unei investitii initiale in infrastructura sau software, iar pentru producator costuri reduse de dezvoltare si intretinere a unor astfel de aplicatii.
Cloud computingul nu solicita suplimentar resursele IT ale unei companii si indreapta atentia investitorilor asupra dezvoltarii de noi proiecte si asupra inovatiei. A accesa aplicatii stocate “in nori”, pe servere virtuale, este o idee simpla, dar cu un impact major asupra afaceriilor dvs.